Teatru, literatură, mâncare, știri
Am plâns la teatru, am mâncat bine la o seară gastroliterară, a fost o săptămână plină - dar urmează multe altele.
În primul rând, aseară am fost la teatru, la invitația Iuliei Dromereschi de la AIVImedia.hub.
„Nicio pastilă magică” - așa spune unul dintre personaje. Pentru ei, nu există nicio pastilă magică.
Pentru ei, persoanele cu dizabilități.
„Nicio pastilă magică” este primul spectacol din România cu actori cu dizabilități motorii în distribuție. Personajele principale sunt jucate de cinci actori amatori curajoși - Alex Tache, Ariana Mihaela Dumitru, Paul Lucian Teodorescu, Arian Cristian Notrețu și Alexandru Calițoiu - care ne arată lumea lor, cu toate traumele, greutățile, frustrările, dar și glumele, căldura și camaraderiile lor.
Am scris „curajoși” și nu am exagerat - îți trebuie mult curaj să urci pe scenă oricum și, cu atât mai mult, să îți dezvălui vulnerabilitățile în fața publicului. Ceea ce ei fac cu o dezarmantă naturalețe și căldură, secondați de doi actori profesioniști (Mihaela Velicu și Florin Aioane).
Pentru mine, a fost un privilegiu să pot arunca o privire în lumea lor, pentru că nu știu mai nimic despre viața persoanelor cu dizabilități din România, despre toate greutățile cu care se confruntă, pe lângă dizabilitatea fiecăruia. Un mare privilegiu a fost, de asemenea, să le văd curajul și hotărârea în fața acestor greutăți, un adevărat exemplu. Mi-am ținut cu greu lacrimile în anumite momente, dar am și râs în altele - pentru că cei cinci actori principali și-au dorit ca piesa să nu fie doar una tristă.
Adaptată după piesa „No Magic Pill” scrisă de irlandezul Christian O’Reilly, „Nicio pastilă magică” face parte din primul proiect autohton de teatru dedicat persoanelor cu dizabilității motorii, „Prețul vieții”.
„Scopul final al proiectului este de a contribui la diversitatea și inovația din artele teatrale, inspirând și încurajând persoanele cu dizabilități să urmeze o carieră în artele spectacolului, dar și de a construi un dialog constructiv în jurul incluziunii sociale și accesibilității în artele teatrale.”
Regizorul Laurențiu Rusescu, care a realizat și traducerea și adaptarea textului, a moderat la sfârșit o scurtă dezbatere cu publicul, la care au participat, pe lângă cei cinci actori principali, și doamna Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România (CNDR), dar și regizorul Tedy Necula, el însuși o persoană cu dizabilități motorii, care nu a lăsat acest lucru să îl împiedice să urmeze drumul pe care și l-a dorit în viață.
Unul dintre actori (dacă nu mă înșel, Alexandru Calițoiu) a spus că și-ar dori să se pună în scenă mai multe piese în care să fie prezente/reprezentate persoane cu dizabilități - și nu doar piese despre problemele lor. Colega sa de scenă, Ariana Mihaela Dumitru, care este încă elevă la liceu, dorește să devină actriță. Sper din tot sufletul să își îndeplinească acest vis și să ajungă pe scenă - și nu numai ea - pentru că avem nevoie de reprezentare pentru comunitatea persoanelor cu dizabilități.
Nu îmi amintesc să fi văzut vreodată actori cu dizabilități pe scenă, până acum. Doar în filme am văzut - singura de care îmi amintes„c acum este actrița americană Marlee Matlin, care nu aude. Am văzut-o în numeroase filme și a câștigat și Oscarul (și Globul de Aur) în 1986 pentru filmul „Copiii unui Dumnezeu mai mic”. Dar în rest… nimeni. Nici în filme, nici pe scenă.
Ce mă frapează aici, în orașul București, cu aproape două milioane de locuitori, este că nu prea văd persoane cu dizabilități pe stradă, în viața de zi cu zi. Și sunt convinsă că sunt. Mulți. Dar cred că noi nu îi vedem pe stradă pentru că orașul nu este deloc prietenos cu ei. Trotuarele sunt denivelate, sparte, greu de navigat și pentru noi, bordurile, la colț de stradă, sunt rareori adaptate pentru scaunele rulante sau pentru nevăzători, mijloacele de transport sunt în marea lor majoritate imposibil de folosit pentru cineva cu dizabilități motorii, ca să nu mai zic de trenuri, de peroanele din gări (unele accesibile doar pe scări) și așa mai departe (și cred că astea sunt doar vârful aisbergului).
Într-o postare pe Facebook, dna Tontsch a spus „Pentru persoanele cu dizabilități, acest spectacol nu este doar artă. Este reprezentare. Este voce. Este demnitate. Este o revendicare a spațiului public și a dreptului de a fi văzuți, auziți și înțeleși.”
Spectacolul mai are încă trei reprezentații - pe 8, 9 și 10 iulie. Vă îndemn să mergeți dacă mai găsiți bilete, este o piesă atât tulburătoare, cât și frumoasă și, mai ales, necesară.
Dacă nu mai găsiți bilete, vestea bună este că piesa va fi transmisă live și gratuit pe piciordeplay pe 10 iulie 😍 și va putea fi vizionată gratuit și ulterior, timp de încă 48 de ore.
Dacă sunteți curioși să aflați mai multe despre culisele acestui spectacol deosebit, LiterNet a realizat un interviu cu regizorul Laurențiu Rusu, iar în acest articol de pe iqads puteți afla mai multe despre protagoniști^^. Laura Ducu i-a luat un interviu și lui Florin Aioane: „Fără resurse materiale e foarte greu să dezvolți și să furnizezi demersuri teatrale cu teme sociale, politice și comunitare”. Dacă tot nu e suficient, puteți citi și postările de pe Facebook și Instagram ale Asociației Artplex, ONG partener al acestei producții.
„Inspirat dintr-o poveste reală, Nicio pastilă magică / No Magic Pill aduce pe scenă istoria emoționantă a unor oameni cu dizabilități motorii, care luptă cu curaj pentru a-și păstra demnitatea și independența. Deși abordează teme profunde, piesa surprinde prin dinamism, traversând rapid stări contrastante: de la tristețe sfâșietoare, la un umor cald și autentic.” (tnb.ro)
Tot săptămâna asta, am fost la un eveniment gastroliterar dedicat Coreei de Sud, pe care îl așteptam cu nerăbdare, pentru că ideea/conceptul mi s-a părut foarte interesant(ă). N-am fost dezamăgită^^ Am avut și cărți de la Alice Books, și prezentări tematice, și mâncare coreeană (yum). Aștept cu nerăbdare următoarea seară gastroliterară - sunt curioasă unde vom mai „călători” 😀💖
Și, în fine, o știre importantă de interes public pentru posesorii de autoturisme (că poate n-ați văzut-o): RAR recheamă în service mașinile de la următoarele mărci auto, construite între 1998 și 2019: Audi, BMW, Cadillac, Chevrolet, Chrysler, Citroën, Cupra, Dodge, DS, Ferrari, Ford, Honda, Jeep, Land Rover, Lexus, Mazda, Mercedes, Mitsubishi, Nissan, Opel, Seat, Skoda, Subaru, Suzuki, Toyota, Volkswagen. „RAR precizează că posesorii de autovehicule trebuie să trateze cu celeritate aceste notificări deoarece vizează probleme tehnice și cu impact major asupra sistemelor de siguranță activă și siguranță pasivă.”
„Cu celeritate”, auziți, da? E în DEX, dacă nu-i ghiciți sensul din context :)
Ce citesc acum
„Roata norocului” de Constantin Chiriță
(vol. 3 din seria Cireșarii)
Am terminat deja „Castelul fetei în alb”, d-aia nu zic nimic de el aici, dar o să zic în buletinul de lectură de luna viitoare. Sau, mai degrabă, cred că o să dedic un buletin special de lectură Cireșarilor :)
Îmi amintesc că „Roata norocului” a fost pe penultimul loc în ordinea preferințelor mele din seria Cireșarii (pe ultimul loc era „Aripi de zăpadă”). Sunt curioasă unde se va situa acum, pentru că au trecut foarte mulți ani de atunci și eu nu mai sunt aceeași.
Deja am o altă percepție asupra anumitor cireșari, de exemplu abia acum am remarcat că unii sunt prea „perfecți”, prea „supraoameni” (Victor, Ursu), în timp ce alții sunt mai „normali” (Dan, Ionel, Tic) și, tocmai datorită acestui fapt, sunt mai credibili (și mai simpatici :p ) decât „perfecții”.
Cluburi de carte
(Important: dacă există un link, dați click ca să vedeți dacă trebuie să vă înscrieți în prealabil și care sunt condițiile de participare)
9 iulie, ora 18.30, Bistro La Taifas, București - Clubul Prietenii Literaturii Evreiești: „Un bărbat intră în grădina paradisului” de Eshkol Nevo.
11 iulie, ora 18.30, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” - Clubul cărții de nonficțiune ABIS: „Farfurism planetar” de Adrian Șonka.
14 iulie, ora 18.30 (Cărturești Verona) și 15 iulie, ora 19.00 (online) - Clubul Bibliobibuli: „Binecuvântați animalele și copiii” de Glendon Swarthout.
19 iulie, ora 12.00, Humanitas Cișmigiu, București - Clubul Cărțile Denisei: „Tăcerea Șeherezadei” de Defne Suman.
24 iulie, ora 19.00, Humanitas Lipscani, București - Clubul de carte Emilia Chebac: „O mie de corăbii” Natalie Haynes.
26 iulie, ora 16.00, undeva în București (locul nu se știe încă) - Clubul de carte Hanji Reads, în parteneriat cu Alice Books: „Minimarketul doamnei Yeom” de Kim Ho-yeon (traducere de Iolanda Prodan).
Literatură, traduceri, cărți et alia
5 iulie, ora 11.00, Muzeul de Artă Populară Constanța - Lansarea volumului „Spiritualitate tătară. Pagini de memorie culturală identitară la tătarii din Dobrogea. Restituiri”, semnat de prof. univ. dr. Nuredin Ibram.
8 iulie, ora 16.00, Muzeul Național al Literaturii Române, București - Vernisajul expoziției „Dimensiunea Sebastian”. Expoziția marchează 80 de ani de la moartea scriitorului Mihail Sebastian.
25-28 septembrie, Brașov - NOD International Literary Rights Festival, „un eveniment care se adresează atât cititorilor, cât și profesioniștilor din industria de carte”.
S-au anunțat câștigătorii burselor și rezidențelor de creație literară „Familia”.
Biblioteca digitală anunță digitalizarea unui volum de Lingvistică chineză (2005, Florentina Vișan și Luminița Bălan).
Tot de la ei, publicația Hrana țărănească: mai- iunie-iulie 1992 (Muzeul Țăranului Român), digitalizată și disponibilă gratuit, o lucrare interesantă din punct de vedere etnografic, antropologic etc., și catalogul expoziției „Pâinea noastră cea de toate zilele”.
În curând o să apară volumul „Istoria nespusă a romilor din România: de la cea mai lungă perioadă de sclavie din Europa la Holocaust” de Ioan Valentin Negoi, publicat în parteneriat cu Roma Education Fund Romania.
Teatru, concerte și alte știri culturale
Open call: ARTIST ROOMS, prima rezidență urbană pentru artiști de la Rezidența9. „Oferim exact ce nu prea se găsește – timp, spațiu, susținere”. Înscrieri până pe 10 iulie.
2-26 iulie, 21:15, Cinema Ateneu, Iași - Rooftop Cinema (filme în aer liber).
4 iulie, ora 19.00, Berăria H, București - American Night cu Alexandra Crăescu și Americas.
4 iulie, ora 18.00, Muzeul Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida”, București - Vernisajul expoziției NUVO NOUVEAUX / Reality Under Construction, «unde doisprezece artiști sunt provocați să transforme un spațiu inert într-un laborator deschis al realității în lucru. Se fac teste pentru o lume post-AI, post-deșeu, post-spectacol. Lucrările se construiesc la vedere, iar publicul este invitat să observe, să intervină și să participe la această versiune „beta” a prezentului.» (via Scena9)
4 iulie, ora 19.00, Barrique Garden , Brașov - încep vinerile de muzică live.
4-6 iulie, Timișoara - Festivalul JAZZx.
5 iulie, ora 19.00, Iuliu Maniu 413, București - Folk Night.
7 iulie, ora 19.00, Bragageria Bogdania, București - Vernisajul expoziției de pictură „Sunt liniștită, mi-e frică” + lectură de poezie.
8 iulie, ora 19.00, Galeria Verticală (Random Space, București) - Vernisajul expoziției Becoming - Arhitectura vieții, „semnată de Ioana Vîlcu, alături de un performance de poezie contemporană susținut de poeta Ligia Keșișian”. (via Scena9)
9 iulie, ora 19.00, J'ai Bistrot București - Cozerie • cu Ruxandra • Invitată: Ioana Tănase.
9 iulie, ora 18.00, HEI Timișoara - «Vernisajul expoziției colective despre greșeală „Atâta s-a putut” va inaugura noua locație House of European Institutes (HEI): Vila Mal, Bulevardul Vasile Pârvan 1-3. Expoziția va putea fi vizitată până pe 10 august, de miercuri până duminică, între orele 17:00 și 21:00. Numărul 6 al revistei Scena9 va fi disponibil la fața locului. Programul de evenimente include tururi ghidate, ateliere artistice și discuții, toate dedicate temei greșelii, privite cu curaj și umor, și provoacă publicul timișorean la o experiență culturală interactivă / O să ajungem în 9 orașe: Timișoara, Suceava, Eforie Sud, Călărași, Reșița, Drobeta Turnu-Severin, Victoria, Siret, Brașov.»
[ Evident, Constanța nu există pe harta caravanei sau pe harta multor alte evenimente care fac turnee în țară, uneori prin orașe mult mai mici… dar de ce mă mir? Noroc cu dl Erwin Șimșensohn, directorul Teatrului de Stat Constanța (al cărui fan declarat și înfocat sunt de când l-am văzut la Gala Topului Județean al firmelor din Constanța declarând că are ambiția ca peste 15 ani, când vine iar rândul României, Constanța să devină capitală culturală europeană 💖) - altfel nici măcar cine știe ce teatru n-am fi avut…]
10 iulie, ora 20.00, Nomad Skybar, București - Electrecord Vintage Party.
10-20 iulie, ora 19.00 - Terasa The PUB Universității, București - Teatru sub lună.
11 iulie, ora 19.00, Hidden, București - Vernisaj Utopia Balcanică: Ceva pop-up expo chestie la Hidden (+ recital de cobză).
11 iulie, ora 18.30, Căminul Cultural 2 Mai - Marea - expoziție de pictură și fotografie stradală.
18 iulie, 23.55, Teatrul Nou, București - Nocturne - spectacole de noapte la Teatrul Nou.
18 iulie, ora 20.00, Harlequin, Mamaia - Dragoste pe-un fir de ață.
19 iulie, ora 19.00, Fabrica de cultură, Sibiu - Povestea prințesei deocheate (R: Silviu Purcărete, scenariu de Silviu Purcărete inspirat din Sakurahime Azuma Bunshô, de Tsuruya Nanboku al IV-lea). Cu Ofelia Popii FTW 💖bilete aici. Mor de ciudă că nu mă pot duce… dar poate îl prind altă dată.
19-26 iulie, 2 Mai, Jud. Constanța - ȘI Festival (festival de scurtmetraje și de teatru contemporan).
23 iulie, ora 19.00, terasa Berăria H, București - Concert acustic Vița de Vie.
25-27 iulie, Cheile Turenilor, Județul Cluj - DOC FEST - Festival de film documentar.
1-10 august, Constanța - SeaWave Film Fest (festival de scurtmetraje studențești și filme de amatori).
3 august-8 septembrie, Constanța - Seri memorabile cu Fanfara „Muzica Apelor”.
Concerte începând din 29 august, la Constanța - Festivalul Internațional George Enescu și SEAS – Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului stabilesc un parteneriat strategic pentru promovarea excelenței artistice la Constanța.
27-28 septembrie, ora 20.30, Sala Radio, București - Flamenco Weekend.
29 septembrie, ora 20.00, Teatrul Nottara - „Ada Milea şi Bobo Burlǎcianu aduc în Bucureşti INSULA – Concert cu jucării după Gellu Naum”.
17-19 octombrie, Brăila - Festivalul Internațional de Jazz „Johnny Răducanu”. „Dacă ești muzician, ai timp să te înscrii până pe 19 septembrie”. (via Scena9)
17-26 octombrie, București - Festivalul Național de Teatru. La link aveți și lista spectacolelor selectate pentru FNT anul acesta.
25-27 octombrie, Timișoara - Sit+Read Artbook Fair, „o ocazie perfectă să vezi și să cumperi artă, cărți, zines, and everything nice. Până atunci, dacă ești artist, illustrator, realizator de fanzine, sau oricine din universul cărților și vrei să vinzi ceva la târg, poți să te înscrii aici.” (via Scena9).
Până pe 18 noiembrie - spectacol imersiv nou la MINA București: Egiptul Antic – Sub Privirile Zeilor.
Turism
4 iulie-12 septembrie, Taverna Marelui Paharnic de la Casa Comana - Seri grecești cu muzică live și preparate tradiționale (doar câteva date, dați click pe link ca să vedeți care).
4-6 iulie, 9.00-22.00, Sinaia - Happy Market Sinaia, festival de shopping și divertisment.
5 iulie, 10.00-13.00, București - Tur pe Dealul Filaret.
11-13 iulie, Parcul Nicolae Titulescu, Brașov - Târg de artă urbană
Înfiriparea muzeului viu de la sat - în satul Curechiu, din comuna Bucuresci, județul Hunedoara (Țara Zarandului) se înfiripează, cum zice articolul, colecția etnografică Viorel Tudoran.
Comunitate
4 iulie, ora 18.45, pe TVR 1 - primul episod din seria documentară „Deceniul ascuns” – viața din România comunistă”. «Un proiect aparte în peisajul documentar autohton, „Deceniul ascuns” aduce în prim-plan viața cotidiană din România anilor ’80, într-o abordare ce îmbină cercetarea antropologică cu sensibilitatea cinematografică. Seria documentară este rezultatul a peste 16 ani de muncă, cuprinzând mai bine de 60 de interviuri realizate cu oameni din toate colțurile societății.»
5 și 19 iulie, Piața Națiunile Unite, București - Dâmbovița Apă Dulce. Întâlniri pe apă.
5-6 iulie, 12.00-19.00, Club Control - Târg de viniluri Paradis Paradis
9 iulie, ora 19.00, Londohome, București - #CheersToScience | The Dual Nature of Satellites: Bright Spots, Dark Shadows. How Our Lives Depend on—and Are Threatened by—Technologies in Space”.
11-13 iulie, Parcul Morarilor, București - Festivalul Perifeeric.
1-3 august, Grădina Botanică „Dimitrie Brândză”, București - Festivalul Strada Armenească (acum și cu program detaliat). Intrarea este liberă, iar accesul se realizează în limita capacității.
23-24 august, Hărman, Brașov - Teutonic Fest Hărman - Honigberg (orașul mierii? :)) ). E și event pe FB.
Până la sfârșitul lunii iulie, București - Școala de vară pentru copii și adolescenți cu vârsta între 8-17 ani, de la StudioCreativ.
Pastila lingvistică
Dan Alexe: O samă de cuvinte// Ce e plicticosul „mai mult ca perfectul” - „tu fuseseși”, iar nu „tu fusesei”
Rodica Zafiu: Diorama.
Altele
Eseu/Psihologie: Tradiție și tranziție, de Alina Necșulescu.
Pentru pasionații de arheologie: Edificiul roman descoperit întâmplător în 1959: Basilica Mare, îngropată sub blocuri pe Strada Traian (Constanța).
Dați like dacă v-a plăcut, puteți și să comentați și vă aștept și cu sugestii. Și, eventual, trimiteți și altora buletinul ;)
Veronica